maanantai 12. tammikuuta 2015

40 vai 60?

Missä lämpötilassa te pesette vaatteenne, 40 vai 60 asteessa?

Minä olen pessyt vuoskaudet 40 asteessa, kunnes tämä kirjoitus osui silmään. Kirjoitus ei ole toki kovin tuore, mutta itselle tämä aihe on noussut framille VASTA nyt. Olen lutrannut lukemattomia kertoja erilaisia tahranpoistoaineilla (ja oppinut, että sappisaippua ja aurinko toimivat tahroihin ja Vanish on aivan jonninjoutava.) ja silti kironnut ummehtuneen hajuista, tahraista pyykkiä.


Vaikka olen huomannut, etteivät esimerkiksi pyyhkeet ja petivaatteet, nuo perinteiset 60 asteessa pestävät pyykit, tuoksu miltään muulta kuin vain raikkaalta, en ole osannut yhdistää, että nimenomaan tuo pesulämpötila on isossa roolissa. Tai vaikka olisinkin, niin olen elänyt siinä luulossa, että vaatteita ei VOI pestä niin kuumassa pesussa. Paitsi Polarn O. Pyretit. ;)

No, tämän kirjoituksen innoittamana uskaltauduin kokeilla 60 asteessa pesua. Pyykkikorista pesuun päätyi "kalliita merkkikuteita", kuten Gugguuta ja Mini Rodinia. Jännitti. Voi tsiisus, syke oli korkea - mitä jos kaikki kivat (ja liian kalliit ehdoin tahdoin pilattavaksi) vaatteet olisivat kutistuneet tai värit niissä olisivat törkeästi haalistuneet.

Arvatkaa mitä kävi?

Ei mitään. Pyykki tuli koneesta ulos moitteettomassa kunnossa! Pestyt vaatteet tuntuivat käteen aivan eri puhtailta kuin 40 asteen pesun jälkeen. Lisäksi vaatteet tuoksuivat raikkailta. Jopa ne tummanpuhuvat, skunkkaavat pyykit. Tahrat tuntuvat lähtevän kuumassa pesussa erinomaisesti! Enpä muuten edes muista, koska olisin viimeksi edes pidellyt sappisaippuapalaa kädessäni... Vaatteet eivät kutistuneet ja tiedättekös, värit tuntuisivat olevan vaatteissa jotenkin kirkkaampia. Luulotautia tämä liekö.


Olen pessyt vaatteet 60 asteessa nyt jo jokusen viikon ajan ja lopputulos on ollut joka kerta loistava. Peruspuuvillat ja trikoot kestävät kyllä sen kuumemman pesun, vaikka pesulappu muuta suositteleekin. Yhtäkään vaatetta en ole pilannut mitenkään, joten alan olla aika vakuuttunut, että kuumempi pesu on parempi. Mieluummin vähemmän vaatteita, jotka pysyvät hyvänä kuin läjä huonokuntoista. Minä päätin säästää ympäristöä niin.

Vielä kun pystyisin olemaan ilman huuhteluainetta... Mutta kun tuoksu. <3


Nina

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mä en uskalla pestä vaatteita 60 asteessa, juurikin kutistumisen ja pilalle menon pelossa. Paitsi tietenkin ne petivaatteet.. Josko sitä seuraavan koneellisen kuitenkin kuumempaan tyrkkäis? :D Mä jouduin lopettamaan huuhteluaineen käytön tosi pitkäksi aikaa ja käytin etikkaa tilalla, kun raskaudesta jäi sellainen pahoinvointi niihin liittyen ettei tosikaan. Edelleen on useampi huuhteluaine joka laittaa yököttämään (raskaudestani on yli kaksi vuotta, tämä sama yökötys koskee myös abc:n sämpylöitä..), mutta nyt oli tullut joku mustikan tuoksuinen jota minunkin herkkä nenäni kestää ihan minimaalisesti laitettuna. :D Lapsen myötä sitä on oppinut kyllä niin vinkeitä juttuja ettei tosikaan mitä tulee pyykinpesuun. :D

Nina kirjoitti...

No, melkein suosittelen kokeilemaan - ero on omasta mielestä aikamoinen! ;) Etikasta olen minäkin kuullut ja mä voisin puolestani kokeilla sitä! Pelkään vaan juuri sitä etikan hajua... Että se jää vaatteeseen. :P Vaikka olen kuullut, että se haju haihtuu viimeistään kuivuessaan pois. Ja on muuten ihan täyttä totta tuo, että pyykinpesu on muuttunut ihan pro-touhuksi lastensaannin jälkeen! :D

Anonyymi kirjoitti...

Pakko oli tulla kertomaan että nyt kun uskaltauduin tuossa 60 pesemään niin pyykit tosiaan tuntuu paljon puhtaammille! :D

Nina kirjoitti...

Hei kiva kun tulit! Eikö vaan tunnukin... ;)