maanantai 26. tammikuuta 2015

Kalapäivä

Kalaa pitäisi syödä vähintään kerta viikkoon, mutta meille se ei ole aivan yksinkertainen juttu. Minä en ole lapsena voinut sietää kalaa eikä sitä oikein koskaan kotonakaan ollut tarjolla. En oppinut siis kotoa kalansyöntiä ja vielä vähemmän opin suvun salaisia kalareseptejä. Ukkokullalla tilanne on samantyylinen: kalaa kyllä syötiin, mutta ilmeisesti reseptit eivät olleet niitä hekumallisimpia, sillä jotkut ruuat, kuten vaikkapa kalakeitto, aiheuttavat lähes traumaattisen reaktion - "ei kiitos".

Näin ollen meidän kalansyönti on melkoisen yksitoikkoista. Niin yksitoikkoista, että välillä on kuukausia, kun kertakaikkiaan kalaa ei vain pysty syömään. Uunilohi tulee korvista ulos. Kuha maistuisi aina, mutta se on sen verran hintavaa hupia, että pärse ei sitä joka viikko kestä. Sitten on ne pakastealtaan "kalat" eli kalapuikot ja sen semmoiset. Mutta jotenkin niitä ei alitajunta oikein kaloiksi miellä. ;)


Eli mitä sanotte, jos minä paljastan teille meidän kala"reseptit" ja vinkit, ja sitten te paljastatte omanne minulle?

No niin. Kuten sanottua, meillä syödään useimmiten uunilohta. Jotta homma ei olisi niin puuduttavaa, lohta voi syödä myös medaljongina - kalahan on heti tyystin erilaista, jos se näyttää erilaiselta? ;) Minä maustan kalan yleensä vain merisuolalla, pippurilla ja kuivatulla tillillä. Lohen kaveriksi sopii perinteisesti perunamuusi ja keitetty parsakaali.


Parsakaali on parasta (itseasiassa niin hyvää, että Jäpikkä VARASTAA minun lautaselta!), kun sen keittää kasvisfondivedessä. Aivan tai-vaal-lis-ta. Ja se makukombo lohen kanssa on ihan huikea, eli jos et ole ennen tätä kokeillut, niin kokeile nyt!



Viime aikoina olen "huijannut" pienempää miesväkeä tekemällä perunakukkakaalimuusia. On huvittavaa, että jos sanon sen olevan kukkakaalia, Kloppinen ei takuulla sitä syö. Ei edes maista. Mutta nyt, autuaan tietämättömänä, syö joka kerta kaiken "perunamuusin". Enkä ihmettele, maku on aivan erilainen, kun seassa on kukkakaalia. <3


Joskus tulee herkuteltua savulohella. Se ei kaipaa kylkeensä kuin salaattia (ja sitä parsakaalia) ja homma pelittää. Tosin tällainen salaattiverska ei uppoa kehenkään muuhun kuin minuun.


Siinäpä ne, meidän köökissä valmistuvat kalaruuat.

Joten pallo teille: mitä kalaruokia teillä tehdään? Vinkkejä? Reseptejä?

PLIIS!


Nina

7 kommenttia:

Malla kirjoitti...

Meillä syödään sushia (tonnikala ja lohi), paistettua kuhaa, lohikeittoa, uunilohta ja olisko joskus ollut nieriää. Itse tykkään myös pippurimakrillista, mutta se on liian suolaista lapsille.

Nina kirjoitti...

Oi, pippurimakrilli on muuten HYVÄÄ! Mä pystyn sitä syömään ihan sellaisenaan ilman mitään lisukkeita. :)

Anonyymi kirjoitti...

Meillä syödään paistettua lohta, kalakeittoa ja "mummin seitiä". "Mummin seitiin" tarvitaan seiti-paketti, valkopippuria, suolaa, purjo, jauhoja, sitruunapippuria, pari ruokakermaa sekä kalaliemikuutio ja voita ja öljyä paistamiseen. Ensin sein palaset (ostetaan ihan pakasteseitiä, 4 palan pkt) maustetaan suolalla ja valkopippurilla molemmin puolin. Sitten palat pyöritellään jauho -ja sitruunapippuriseoksessa niin, että kalat peittyvät sillä kauttaaltaan. Seuraavaksi ne paistetaan voissa ja öljyssä miedolla lämmöllä valmiiksi ja laitetaan hetkeksi lämpimään uuniin odottamaan kastiketta (ihan 75 astetta riittää). Kastike valmistuu paistamalla pilkotut purjot, kaatamalla sekaan ruokakermat sekä kalaliemikuution. Kun liemikuutio on hieman suurustanut kastiketta, on se valmis. Sitten vaan kastike kalojen päälle ja syömään! Meillä tämä yleensä tarjoillaan keitettyjen perunoiden sekä tomaatin ja kurkun kanssa, ihan niin kuin mummi aina tarjosi :) Ja maistuu varmasti perheen pienimmillekin, meillä ainakin on 2-vuotiaan herkkua :)

-Mariia

Nina kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Nina kirjoitti...

NAM! Kuulostaa aivan superhyvältä! Kiitos vinkistä, ehdottomasti kokeiluun <3

Anonyymi kirjoitti...

Meillä 1,5v herkkuruokiin kuuluu kalakiusaus. Lohta (meillä usein savustettua) ja pakasteesta peruna-sipuli pussi. Sekaan yksi juuston makeinen kerma ja yksi pippuri kerma, tilliä ja sitruuna pippuria ja suolaa. Jos löytyy niin koskenlaakijaa mukaan. Uuniin vaan ja tadaa!! Herkkua ja Äärettömän helppoa!

Nina kirjoitti...

Kuulostaa ihan superhyvältä tuokin, kokeiluun menee! Kiitos <3