torstai 6. joulukuuta 2012

Kookosöljy kosmetiikkahyllyllä.

Ruokaöljyistä ihonhoidossa on kohistu jo jokunen vuosi. Jotenkin olen ignoorannut nämä kaikki hypetykset, vaikka omaan todella veemäisen atoopisen ihon, tietenkin juuri kasvojen alueella. Iho voi hyvin kesällä, eli kärsin todella kuivasta ja kutiavasta ihosta 9 kuukautta vuodesta. Jippii fakin jee. Atoopinen iho ei vain tunnu ikävältä, vaan se ikävä kyllä myös näyttää ikävältä. Kokeilepa levittää meikkivuodetta hiomapaperiin. Juu, ei ole nättiä ei.

Kortisonivoiteet epäilyttävät ja lääkäreillä ravaaminen tulee kalliiksi eikä apua ole kuin hetkellisesti. Yksikään lääkäri ei anna ohjeita miten hoitaa ihoa läpi vuoden, vaan jokainen antaa helpotusta nykyhetkeen eli kuinka saadaan ärtynyt iho paremmaksi. Kukaan ei neuvo miten ehkäpä voisi välttyä siltä ärtyneeltä iholta, miten voisi ylläpitää sitä kesän hoitamaa tervettä ihoa. Ja miksipä neuvoisi, parempihan se on yksityiselle lääkäriasemalle, että ravaan siellä alvariinsa ja läiskäsen kassaan sata euroa per käynti. Kaiken lisäksi turhaudun joka lääkärireissullani, kun saan selittää samat asiat joka kerta:

"Ei, meikkaaminen ei pahenna ihoani, sillä iho on yhtä paskassa kunnossa nyt ollessani äitiyslomalla (aka päivittäin ilman meikkiä) kuin töissä/koulussa ollessani, jolloin meikkasin joka päivä."

"Ei, rakennekynnet eivät aiheuta näitä ihottumia, sillä ihottumia on ollut niinäkin talvina, kun minulla ei ole ollut edes rakennekynsiä."

jne jne.

Lääkkeisiin ja lääkäreihin kovasti vittuuntuneena googlailin aikani tätä öljy-asiaa ja päätin kokeilla kookosöljyä. Sitä kun todella moni kehaisi. Tai oikeastaan ylisti. Öljy kuulemma suojaa, hoitaa ja kiinteyttää ihoa. Sitä voi käyttää kaikkialla, koko kropalla, ja se imeytyy hyvin, kunhan sillä ei läträä liikaa. Minusta on myös erikoista, että tällä yhdellä ja samalla voi hoitaa sekä akne- että atopiaihoa. Kuivaa ja rasvaista ihoa kun yleensä bruukataan hoitaa aivan tyystin eri tuotteilla. Öljyllä voi hoitaa myös kuivaa päänahkaa ja sitä voi levittää hiuksiin naamioksi. Lisäksi tätä voi käyttää aurinkovoiteena, liukkarina tai deodoranttina. Eikä siinäkään vielä kaikki: tätähän voi myös syödä. On kuulemma hyvää. Sen sijaan löysin hyvin ristiriitaista tietoa, että onko se terveellistä vai ei. Toiset käyttävät sitä kaikessa ruuanlaitossa, toiset ottavat sitä teelusikallisen päivässä.

Kuva google.fi


Niin ja hei äiskätyypit: kookosöljyä voi käyttää myös vauvan ja lasten ihonhoitoon. Vaikkapa vaippaihottumiin tai vauvan kylvyssä hoitavana öljynä.

No, pakkohan tätä oli itsekin sitten kokeilla. Tein tilauksen samantien netissä ja tilasin tällaisen putelin.
Odotukseni öljyn suhteen taisivat liidellä liikaa taivaissa, sillä minä petyin pahasti. En tiedä tilasinko muka jotenkin vääränlaista kookosöljyä vai onko ihoni vain niin shitissä kunnossa, ettei öljy enää tehoa. Kokeilin kookosöljyä kasvojeni iholla siis ihan kosteusvoiteen tapaan. Ns. normaali-iholla se tuntuikin hyvältä: teki ihosta pehmeän, kimmoisan ja jotenkin hehkuvan, mutta kuivat läikät eivät olleet moksiskaan, vaan pikemminkin kaipasivat kahta kauheammin jotain kosteuttavaa.

Luin sitten jostain, että öljyn alle pitäisi laittaa kosteusvoidetta tai öljyä pitäisi levittää vähän kostealle iholle, sillä öljy itsessään ei kosteuta vaan se sitoo kosteuden iholle. No, enpä kyllä huomannut tästäkään neuvosta olleen juuri mitään apua? Toki olen lukenut myös muutaman atoopikon kirjoittaneen, ettei kookosöljystä ole heille ollut mitään apua. Tai että kookosöljyä tulisi käyttää läpi vuoden, myös sille ei-kuivalle iholle jatkuvana hoitona.

Onko jollakulla teistä ehkä kokemusta kookosöljystä? Vinkkejä? Neuvoja? Erityisesti atoopikot huutakaa hep (ja mieluusti niitä neuvojakin...)!

Kuva google.fi

No, yhdessä asiassa kookosöljy oli ihan superb. Nimittäin hiusnaamiona. Levitin kookosöljyä myös päänahkaani, sekin kun on ollut viime kuukaudet todella kuiva ja kutiava. Synnytyksen myötä hiuksista katosi myös raskauden tuoma elinvoimaisuus ja hiuksista tuli samantien todella ohuet sekä takkuisat. On se raskaus vaan ihmetehohoito hiuksille... No, kookosöljy kuulemma tekee hyvää hiuspohjalle ja hiusten kasvulle sekä tuuheuttaa. Minun kokemukseni mukaan se ainakin tekee kuivista ja karheista hiuksista todella sileät ja pehmeät.

Minä levitin siis kookosöljyä ensin päänahkaan ja sitten kamman avulla hiuksiin. Latvaan läträsin öljyä oikein kunnolla, onhan tämä oma tukka jo melkoisen pitkää ja siksi huonokuntoista. Sitten vain pyyhe päähän tunniksi pariksi. Öljy lähti hiuksista minusta yllättävän hyvin pois, muutaman kerran piti vaahdottaa hiukset shampoolla oikein kunnolla.

Kookosöljy taitaa siis pysyä jatkossakin kylppärin hyllyllä. On se nimittäin ihan ehdottomasti paras hiustenhoitotuote, edullisin ainakin. Ja ehkä kesäaikaan kookosöljy toimii ihonhoitotuotteena myös minulla?


Nina

Ei kommentteja: