tiistai 21. helmikuuta 2012

Itku ja hampaiden kiristys?

Rakkauden hedelmämme aka Kloppinen on ollut viimeisen viikon ihan outo. Aina niin aurinkoinen ja vähään tyytyväinen höpönassu on nyt kiukkuinen kuin persuksille ammuttu karhu. No okei, tuossa on ehkä vähän liioittelua havaittavissa, mutta kiukkupussi tuosta Kloppisesta on kuitenkin vähän tullut. Ja se on sikäli outoa ja ennenkuulematonta, sillä tähän mennessä poika on ihastuttanut lähipiirissämme yltiöpäisen kiltin vauvan maineella.

Jäin sitten pohtimaan, että onko vika kiinteissä. Aineenvaihdunta toimii, sen voin tässä paljastaa. Mutta aiheuttavatko nuo kiinteät kuitenkin jotakin ilmavaivoja? Tähän mennessä olemme silloin tällöin vain maistelleet perunaa ja nykyään peruna-porkkanaa. Ja vain pikkuruisen lusikan kerrallaan. Nykyään pikkuruisia lusikallisia menee noin kaksi päivässä. Eli äärimmäisen varovaisesti olemme siis nämä puuhat aloitelleet.

Pelkkä peruna ei ollut ihan menestystarina meillä: poika kun miltei oksensi joka kerta maistelun ohella. Ei ihan hivellyt äidin kokkauskyky-itsetuntoa tuo. Sittemmin sekoitin tekemääni mössöön hiukan korvikemaitoa, jotta maku olisi jotenkin tutumpi (=parempi). Se auttoi ja kiinteät sujahtivat hiukan paremmin kurkusta alas. Lisäksi tuon porkkanan mukaanotto auttoi. No, eihän tuo peruna yksinään tosiaan ole mitään herkkua, näin aikuisenkaan suussa.

Ostin kaupasta muutaman luumu-sosepurkin, sillä arvelin etteivät olemattomat kokkaustaidot riitä itsetehdyn luumusoseen askarteluun. Ostin siksi, että ajattelin sen ehkä helpottavan mahdollisten vatsavaivojen kanssa. Ja kaipa niitä hedelmäsoseitakin saa pikkuhiljaa alkaa maistella? Eilen sitten maistelimme lusikallisen tätä ja oli muuten ihan eri herkkua. Minäkin muuten maistoin, siis omalla lusikalla ja tämä sose oli oikeasti minustakin hyvää.


Kiinteiden syöttäminen kuitenkin epäilyttää ja mietityttää, että teemmekö jotain "väärin" (=syötämme väärää sosetta ja liian vähän/liian paljon kerrallaan). Neuvolassa keskustelu ei *yllätys-yllätys* ollut taaskaan mistään kotoisin. Siellä vain lueteltiin mitä kaikkea muuta Kloppiselle voisi valmistaa. Niin ja mainittiin tuosta luumusoseesta, että se helpottaa ummetuksen kanssa, jos sellaista on.

Olen koittanut nettiä plärätä, että löytäisin tietoa soseiden teosta ja pakastamisesta. Jos tiedät sellaisen, niin vinkkaatko kiitos. Sellaisen knoppitiedon bongasin, ettei perunaa kuulemma saa pakastaa. Mitä helkattia, miten siis voin tehdä mitään pakkaseen näin alkuunsa?! Koska kaikki neuvolan mainitsemat mössöt sisältävät perunaa: peruna-maissi, peruna-kukkakaali, peruna-parsakaali jne. Ja minä kun suunnittelin, että tämä mössöjen teko ihan valmiiksi saakka on helppoa: kaikkea paljon sekaisin ja pakkaseen. Meneekö tämä sittenkin niin, että teen vaikkapa parsakaalisosetta pakkaseen ja joudun joka kerta sulattamaan parsakaalin ja keittämään erikseen perunan, soseuttamaan sen ja sitten sekoittamaan soseet toisiinsa? Kuulostaa ihan perskutin paljon liian vaikealta ja suuritöiseltä? Huoh?

Viime viikolla ilostutin Kloppisen päivää tutkimalla hänen suutaan oikein urakalla. Ja kyllä, yläikenissä edessä näkyy selkeästi "vaaleat laatat". Tai sitten näen näkyjä ja luulen vain näkeväni jotakin. No, olin sitten näkeväni jotakin eriskummallista alaikenissäkin kulmissa. Epätasaiset kohdat, ikään kuin kohoumat ikenissä? Tulevia hampaita? Vampyyri-lapsi? Olen nimittäin koko ajan kytännyt alaikeniä edestä, kunnes Ukkokulta totesi, että eihän kaikilla lapsilla samaan paikkaan puhkea ensimmäiset hampaat. Niin tosiaan. Jotenkin tuo hammas-homma tuntuu kuitenkin utopistiselta: nyt jo?

Ja missä on lievä kuume? Jotenkin kuvittelisin Kloppisen olevan vieläkin krätyisempi, jos kiusana olisi nyt ikeniä lävistävät hampaat? Mutta vaaleita kuultavia kohtia sieltä ikenistöstä kuitenkin löytyy. En sitten tiedä, että koska ne oikein puhkeavat.

Joka tapauksessa ajattelin kokata Kloppiselle tänään tai huomenna bataattimössöä. Siitä olen kuullut paljon hyvää. Sitä voi kuulemma myös pakastaa. Hurraa. Perunan keittäminen joka toinen päivä on nimittäin vähän pepusta. Saas nähdä mitä tästä soseiden teosta oikein tulee...


Nina

3 kommenttia:

-Mrs P- kirjoitti...

Meillä molemmat ovat syöneet kaupan ja itse tehtyjä soseita. Kuopus 6kk syö mielellään bataattia, porkkanaa, palsternakkaa, maissia, maa-artisokkaa, kukkakaalia, lihaakin on saanut mm. kanaa ja possua. Erilaisia sekoituksia niin tulee vaihtelua.Kesäkurpitsa, parsakaali, sipuli ja yrtit tulevat meillä seuraavaksi.Itse tein ihan alussa niin että jos laitoin perunaa soseeseen en pakastanut vaan tein sen verran että voi muutaman päivänä syödä ja säilytin jääkaapissa. Ilman perunaa tehdyt soseet pakastin jääpala muoteissa tai pienissä mini-grip pusseissa.
Toivottavasti tästä on sinulle edes jotain hyötyä :) Löysin vielä tällaisen http://kaksplus.fi/sisalto/soseet-608 jossa helppoja ohjeita. Hauskaa viikon jatkoa!

Nina kirjoitti...

Jei, kiitos vinkeistä ja linkeistä. Löysin ehkä uudelleen motivaation tehdä sörsseleitä. :) Mukavaa viikkoa myöskin sinne!

Anonyymi kirjoitti...

Heippa! Oli pakko kommentoida tähän perunan pakastamis-asiaan. Olen itse ymmärtänyt niin ettei perunaa kannata yksinään pakastaa, mutta esim porkkanaperuna- sose on asia erikseen. Itse olen tehnyt sosetta jääpalamuottiin ja sieltä päivittäin otan ja lisään joukkoon korviketta jotta ruoasta tulee mahdollisimman löysää ja mukavaa lapsen syödä:)