keskiviikko 13. kesäkuuta 2012

Bloody Sweet.

Päähän ei ole viime viikkoina tuntunut mahtuvan juuri mitään muuta kuin verensokereiden arvoja, mahdollista raskausdiabetesta ja ajatuksia dieeteistä. Aiemmin jo totesin kuinka surkimus olen, kun pitäisi olla dieetillä, kaikki mahdottomat ja mahdolliset herkut siintävät mielessä 24/7. Ja jos taas ei tarvitsisi miettiä, niin en miettisikään. Yllättäen en ole oikein koskaan elämäni aikana ollut dieetillä...

Veemäinen neuvolanterkka antoi jotenkin aivan helvetin huonot ohjeet ja tiedot tästä koko rumbasta. Olen arvojeni kanssa pihalla kuin talitintti ja se ärsyttää, haluaisin nimittäin tietää, että ovatko arvot huonoja, helvetin huonoja vai mitä. Netin ihmeellinen maailma (sivustoa en enää ikävä kyllä muista, olisiko ollut joku HUS:in sivusto?) tiesi kertoa seuraavaa:

"Ruokavaliohoito on riittävä, jos paastoarvo on alle 5.0 ja aterian jälkeen alle 7.8."

"Insuliinihoitoa tarvitaan, jos paastoarvo on yli 5.5 ja aterian jälkeen yli 7.8."

Sain neuvolassa ohjeeksi mitata siis verensokereita neljä kertaa päivässä, neljän päivän ajan viikossa. Tässä ensimmäisen neljän päivän tulokset:

Päivä 1:
Paastoarvo = ennen aamupalaa: 4.6
1 h aamupalan jälkeen: 6.4
1 h lounaan jälkeen: 5.1
1 h päivällisen jälkeen: 4.9

Päivä 2:
Paastoarvo = ennen aamupalaa: 5.4
1 h aamupalan jälkeen: 5.5
1 h lounaan jälkeen: 6.1
1 h päivällisen jälkeen: 6.2

Päivä 3:
Paastoarvo = ennen aamupalaa: 5.9
1 h aamupalan jälkeen: 5.8
1 h lounaan jälkeen: 5.4
1 h päivällisen jälkeen: 5.1

Päivä 4:
Paastoarvo = ennen aamupalaa: 5.1
1 h aamupalan jälkeen: 6.0
1 h lounaan jälkeen: 6.0
1 h päivällisen jälkeen: 6.6

Ja tässä toisen rupeaman tulokset:

Päivä 1:
Paastoarvo = ennen aamupalaa: 5.5
1 h aamupalan jälkeen: 6.5
1 h lounaan jälkeen: 6.3
1 h päivällisen jälkeen: 5.3

Päivä 2:
Paastoarvo = ennen aamupalaa: 5.5
1 h aamupalan jälkeen: 6.8
1 h lounaan jälkeen: 7.6
1 h päivällisen jälkeen: 6.6

Päivä 3:
Paastoarvo = ennen aamupalaa: 5.7
1 h aamupalan jälkeen: 6.2
1 h lounaan jälkeen: 6.8
1 h päivällisen jälkeen: 5.5

Päivä 4:
Paastoarvo = ennen aamupalaa: 5.2
1 h aamupalan jälkeen: 8.1
1 h lounaan jälkeen: 6.5
1 h päivällisen jälkeen: 6.6

No, sitten tuli aika mennä näyttämään pärstää ja seurannan tuloksia neuvolaan. Terkka oli muuten kuin eri ihminen nyt, kun Ukkokulta oli mukana. Vittuilu ja suoranainen syyttely mässäilystä oli muuttunut täysin lohdutteluun ja tsemppailuun. Tähän asenteen ja käytöksen muutokseen on vaikuttanut joko terkan morkkis viime kertaisesta, Ukkokullan läsnäolo tai sitten nuo mittaamani arvot, joissa ei ilmeisesti ollutkaan niin paljon vikaa kuin mitä hän ehkäpä odotti olevan.

Kerroin terkalle kohtalaisen tarkasti mitä olin milloinkin syönyt sekä oman toteamuksen, ettei ruokavaliollani ole juurikaan vaikutusta tuloksiin. Esim. toisen viikon kolmantena päivänä vedin aamupalaksi kauraleipää ja sokerihuurrettuja maissihiutaleita ja tulos oli 6.2. Siitä seuraavana päivänä söin ruisleipää ja samoja muroja ja tulos oli huikea 8.1. Terkka oli samaa mieltä ja kuten jo sanoinkin, niin hänen tyylinsä puhua minulle oli todella puolustava: sinä et ole tehnyt mitään väärin, syöt ihan hyvin, kroppasi nyt vain reistaa tällä tavalla raskauden takia...

Vaikka kaiken kaikkiaan tulokseni olivat kuulemma hyviä, niin tajuan itsekin, että tuon paastoarvon kanssa on jotakin häikkää ja siksi sainkin lähetteen Tyksiin. Tasan viikon päästä minulla onkin aika erikoislääkärille ja lievästi sanottuna olen kauhuissani. Pelkään aivan helvetisti, että joudun pistämään itseeni piikkejä, insuliinia. Lisäpelkoa tuo ajatus jättisuuresta vauvasta. Tätä pelkoa ei lieventänyt todellakaan terkan vatsan tunnustelu: "Kylläpä tämä tuntuukin jo suurelta"& "Siirrettiinkö ultrassa laskettua aikaasi?". Apua apua? Kauhulla odotan myös maanantain rakenneultraa. Mitä jos sielläkin todetaan, että vauvani on jo nyt huge...?

Olisi kiinnostavaa, enemmän kuin kiinnostavaa, kuulla, jos jollakin lukijalla tai kävijällä on ollut raskausdiabetesta tai muuta ongelmaa arvojen kanssa. Millaisia arvoja te mittaatte? Auttaako ruokavalio? Oliko vauva kuinka suuri syntyessään? 


Nina

Ps. Raskauteni on juuri kohta puolessa välissä ja painoa on jo tullut yhteensä viisi-kuusi kiloa. Puntarinperkele näytti aamulla, syömisen jälkeen kylläkin, 71 kg. Hyi hittolainen.

Ei kommentteja: